Interviu Cristea Valentina, omul care, prin implicare civică, aduce culoare în Hunedoara

Mă numesc Cristea Valentina, sunt artist hunedorean, co-fondator și președinte al Asociației CreativAct. 

Am prins gustul voluntariatului acum câțiva ani, când m-am alăturat unui grup de voluntari ecologiști ale căror  acțiuni aveau rolul de a sensibiliza atât comunitatea locală, cât și autoritățile publice asupra unor aspecte neglijate ale urbei noastre, fost oraș industrial aflat în plin declin demografic. La început au fost chemări la acțiune – ecologizări, plantări de arbori, ecoturism. Încet, încet am ridicat ștafeta și, alături de oameni cu aceleași idealuri, am încercat să aduc o îmbunătățire în aspectul vizual al comunității. Astfel apar în Hunedoara căsuțe pentru cărți colorate, montate într-unul din parcurile municipiului, apar băncuțe pictate pe alei și aripi pictate pe ziduri, unde oamenii își fac fotografii.

Văzând impactul acestor mici acțiuni asupra comunității am reușit să mobilezez un grup de prietene, psihologi cu experiență în interacțiunea cu copiii și un specialist în parenting educațional pentru a pune bazele unui ONG. Așa s-a nascut CreativAct, în decembrie 2018. Atelierele și acțiunile noastre încurajează creativitatea indiferent de vârstă, voluntariatul, mai ales în rândul copiilor, descoperă noi talente, reînvie tradiții și obiceiuri prin participări la șezatori sau în cadrul unor evenimente caritabile și introduc elemente noi în comunitate. 

Motorul principal este comunitatea în care trăim, cu toate părțile bune, dar și mai puțin bune. În activitatea noastră întâlnim atât oameni entuziaști, gata să dea o mână de ajutor, dar și sceptici și neimplicați. Ambele categorii reușesc să ne motiveze, reacțiile pozitive sunt răsplata, în timp ce critica și reticența ne ajută să identificăm lucrurile pe care trebuie să le îmbunătățim. 

Proiectul “Art Simbol” este un proiect de suflet, un proiect de care s-au bucurat copiii prezenți în Parcul Tineretului din Hunedoara. Ei au primit o altfel de carte de colorat, o carte originală, cu ilustrații inspirate din simboluri aflate pe obiectele decorative tradiționale din lemn, covoare sau ceramică. Cartea conține și explicațiile simbolurilor-contur, texte adunate de un profesor de istorie, Șerban Laura, un poem al lui Victor Mihai Afilom, poet contemporan hunedorean, dar și un proiect artistic în care copiii (sau adulții) sunt îndrumați să își creeze propriul lor panou decorativ. Printre ilustratori au fost și trei copii de 11 și 12 ani, care s-au bucurat să participe la proiect, dar și să fie și voluntari la eveniment, dar și persoane dedicate și talentate, prezente la mai toate acțiunile noastre, din care amintesc pe Gabriela Uță și dr. Bornemisa Mihaela. Distribuirea gratuită a celor 250 de carți a fost un real succes, însoțită fiind un atelier creativ, în care copiii au colorat sau au pictat ilustrații ArtSimbol.