Interviu proiect câștigător – Asociația Magic Seniors

  1. Care a fost principalul factor care a inspirat inițierea proiectului „Trenurile seniorilor”? De ce ați ales să combinați jocul de societate cu excursiile în aer liber?

Proiectul „Trenurile Seniorilor” a fost inspirat, în primul rând, din dorința și nevoia Asociației Magic Seniors de a continua programul “Jocurile Seniorilor” și de a aduce mai multă inovație în lumea centrelor de zi dedicate seniorilor. Mai mult decât atât, jocul “Biletul de tren” (Ticket to ride) are la bază construcția de căi ferate și călătoria fictivă dintr-un oraș în altul, astfel că introducerea unui premiu final sub forma unei excursii s-a întâmplat cât se poate de natural: jocul presupune călătorii, iar seniorii din orașele participante sunt avizi după excursii – fapt observat de-a lungul timpului petrecut alături de dânșii.

  • Dorința seniorilor de a călători mai mult și de a explora locuri noi a influențat dezvoltarea acestui proiect?

Mai mult decât dorința de a călători, a fost dorința de a se cunoaște. Seniorii din Brăila, Galați și București se urmăresc constant pe rețelele de socializare sau sunt la curent cu activitățile din alte cluburi în care Asociația Magic Seniors activează; însă aceștia nu s-au cunoscut față în față vreodată. Pentru că majoritatea beneficiarilor nu își permit să călătorească, fie din cauza costurilor, fie din cauza lipsei de curaj, propunerea de a juca un joc de societate și a câștiga o excursie care să le permită seniorilor să ajungă și în alte cluburi și să descopere și alte orașe i-a încântat instant. În plus, pentru a ieși din zona de confort, indiferent de vârstă, e nevoie de o miză suficient de atrăgătoare.

  • Cum funcționează exact „Jocurile seniorilor” și cum îi implică pe participanți?

Programul “Jocurile seniorilor” funcționează prin introducerea unui joc de societate inovativ și diferit în programul zilnic al centrelor de zi dedicate seniorilor. Astfel, pe lângă jocurile clasice de șah, table, rummy sau bingo (jocuri pe care seniorii din București le joacă constant), Magic Seniors introduce în lumea seniorilor un joc de societate nou, menit să mențină funcțiile cognitive prin exerciții de memorie, de strategie sau de calcul matematic. Participanții angrenați zilnic în aceleași activități au tendința de a se plafona, riscând apariția tulburărilor de memorie. Astfel, prin implicarea într-o activitate nouă și solicitantă din punct de vedere cognitiv, seniorii își recapătă și își mențin dorința de a rămâne activi o perioadă mai lungă de timp.

  • Cum au reacționat seniorii la ideea de a construi drumuri de cale ferată și apoi de a le parcurge?

Construcția și parcurgerea căilor ferate din jocul “Ticket to Ride” presupune… construirea unei strategii. Așadar, inițial, pe lângă fascinația de a căuta și a găsi pe hartă tot felul de orașe, seniorii au privit cu reticență jocul: noutatea are tendința de a speria inițial și de a-i face să bată în retragere, cum s-ar spune.

Odată început și înțeles jocul, fiecare participant a început să construiască cu drag cale ferată cu cale ferată. Reacțiile au fost de la “acum a început să-mi placă” la nerăbdarea de a juca și mai mult.

  • Cum ați gestionat aspectul competiției în cadrul proiectului? Cum au fost selectați participanții care au avut ocazia să parcurgă drumurile de cale ferată create?

Pentru că am avut și avem în continuare de-a face cu reacția la noutate din partea seniorilor, selecția participanților la jocurile magice se face natural. Toți beneficiarii clubului, inclusiv personalul, află la prima întâlnire ce presupune jocul și cum funcționează (se joacă o variantă demo a jocului), iar ulterior au la dispoziție aproximativ 2 săptămâni să se obișnuiască cu el. Beneficiarii care au deja instalate anumite tulburări sau care obosesc destul de repede aleg să joace de plăcere și să nu participe la competițiile finale, dând voie altor beneficiari să se bucure de joc și de marele premiu, dacă este cazul.

Aspectul competiției și dorința de câștig sunt mecanismele care ajută de fapt Asociația Magic Seniors să ducă mai departe programul “Jocurile Seniorilor”. Dacă beneficiarii sunt competitivi, învață regulamentul și sunt dornici să joace mereu alt joc, înseamnă că programul funcționează.

  • Cum v-ați asigurat că jocul de societate „Ticket to Ride” a fost adaptat pentru a se potrivi contextului din România și nevoilor seniorilor?

Fiecare joc care intră în centrele de zi pentru seniori este testat înainte de zeci de ori. Sunt unele jocuri de societate dificil de înțeles și de practicat și de cei tineri, așa că multe nu ajung în lumea seniorilor. De-a lungul timpului, Asociația Magic Seniors a crescut gradul de dificultate al jocurilor introduse în centre: am pornit cu Scrabble (un joc cunoscut și chiar practicat de câteva ori de seniori), apoi am ajuns la DIXIT, ulterior la ALIAS și în prezent la “Ticket to Ride”. Fiecare joc a fost adaptat la nevoile seniorilor, începând cu limba în care a fost jucat (ne-am asigurat că a fost jucat în limba română) și ulterior cu regulamentul. De exemplu, în cazul de față, majoritatea centrelor au jucat Ticket to Ride fără a mai lua în considerare poziționarea gărilor pe harta Europei sau construcția tunelurilor – două acțiuni ale jocului care complicau calculul punctajului.

În ceea ce privește adaptarea jocului la contextul din România, Ticket to Ride a mizat pe dorința seniorilor de a călători și de a se cunoaște.

  • Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat în implementarea proiectului „Trenurile seniorilor”? Cum le-ați depășit?

Cea mai mare provocare pe care am întâmpinat-o a fost, bineînțeles, reticența incipientă de a juca Ticket To Ride. Aceasta a fost depășită cu multă răbdare și multe explicații oferite beneficiarilor, pentru a-i convinge pe fiecare în parte, să încerce măcar o dată să parcurgă jocul și ulterior să decidă dacă le face plăcere să joace sau nu. Majoritatea nu au abandonat jocul după ce au prins gustul.

  • Ce efecte pozitive sau schimbări semnificative ați observat în rândul seniorilor care au participat la acest proiect? Cum credeți că aceasta a afectat starea lor generală de bine?

Seniorii care au participat (și participă în continuare) la acest proiect și-au găsit o nouă ocupație. Timp de aproape 5 luni de zile, aceștia la joc au învățat un regulament nou, preocupându-se să joace constant și să câștige experiență.

Am fost plăcut surprinși și chiar uimiți când, la cea de-a doua întâlnire “Ticket to Ride”, am observat grupe de seniori organizați care au apărut la marea finală cu lecțiile învățate mai bine decât noi.

Practic, seniorii captivați de noutate și-au găsit un nou hobby. Interesul pentru noutate, competiție și chiar și afirmația “jucăușă” pe care mulți au verbalizat-o, și anume: „cum să nu învățăm bine jocul? Ne făceam de râs…”, i-au făcut pe mulți beneficiari să uite pentru o perioadă de timp de problemele cotidiene și să le readucă pe chip zâmbete și un amalgam de emoții constructive.

  • Aveți pentru viitor în ceea ce privește dezvoltarea și extinderea proiectului „Trenurile seniorilor”? Cum doriți să continuați să răspundeți nevoilor vârstnicilor activi din comunitate?

Plecând de la îmbinarea jocului de societate cu excursiile și observând faptul că este nevoie de o miză cât mai mare pentru ca seniorii să încerce noutatea, pe viitor vom extinde programul “Jocurile Seniorilor” și cu jocuri de strategie adaptate. Vom continua programul de jocuri și vom aduce în rândul bătrânilor activi (din și mai multe orașe din România), jocuri strategice prin intermediul cărora seniorii să părăsească zona de confort și să se angreneze în activități cât mai diverse.