“A Fost Odată” … este o platformă în care poveștile sunt reinterpretate într-o variantă apropiată limbajului de astăzi. Ba mai mult, pentru prima dată în România, poveștile au prins viață și în limbaj mimico-gestual românesc pentru comunitățile de copii cu deficiențe de auz care sunt la fel de dornici să încalece pe-o șa și să pornească în aventuri imaginare.
Decizia de a implementa povești LMG pe platformă a venit în mod natural si cumva obligatoriu, pentru ca, în timp ce tatonam terenul pentru ”traducerea” poveștilor, am aflat că limbajul mimico-gestual este caracteristic fiecărei limbi în parte. Fapt pentru care suntem tare mândri că în acest moment proiectul acesta este una dintre puținele resurse de povești pentru copiii din România cu probleme de auz. Totuși, în ziua de azi poveștile nu pot fi un lux!
Suntem pe Facebook pe Afostodata și pe site – www.afostodata.net, la orice oră din zi si din noapte, în orice loc din România sau din lume vă aflați. Pentru că indiferent de ce urmează, “A fost odată” este felul în care am înteles să ne implicăm responsabil în viața cetății și să demonstrăm ca proiectul nostru este fără doar și poate o poveste cu final fericit.
Pe 1 Iunie “A Fost Odată” împlinește 1 an si putem spune că proiectul a crescut ca în povești, într-un an cât alții în 7. Am adunat o colectie de oameni de poveste în jurul nostru, parteneri care au avut încredere în noi, o comunitate de mămici si copii, am fost la școli speciale și am vizionat povesti, am fost la elevi de clasa a 4-a care s-au pus pe plâns ca plecăm acasă și că nu stăm toată ziua cu ei la ore să ascultăm povești… Echipa noastră este mică, dar gata de joacă mereu.
O echipă de părinți fără astâmpăr care iubește poveștile. Andra Cărbunaru este absolventă de Litere și are în spate o experiență puternică în edituri si agenții, Luise Vuiu vine din British Council cu o experiență bogată în marketing și proiecte, Claudia Lungu este o minune de fată cu o răbdare imensă care ne-a învățat foarte multe despre limbajul mimico-gestual, Lena Lazăr Dermengiu este interpret LMG care ne ajută de fiecare dată când e nevoie, Mariuca Mihailescu vine cu o experiență în presă de peste 15 ani.
În luna aprilie 2019 am organizat la British Council primul eveniment de storytelling din România mixt. (copii ascultători de povești și copii cu probleme de auz de la Școala Specială pentru Deficienți de Auz Sfânta Maria).
Storytelling concomitent cu actrița Laura Cosoi și Lena Lazăr Dermengiu, interpret LMG, și activități în grupuri mixte.
Ideea a fost de a promova diversitatea si incluziunea, aducând împreună copii cu sau fără probleme de auz pentru a se bucura împreună de povești.
Un eveniment care a adunat în locația BC peste 40 de copii dar care a fost transmis live pe pagina noastră și a partenerilor și a reușit să facă un reach de peste 34.000 de oameni.
Povestea a fost postată și pe site audio, video și în limbaj mimico-gestual.
De asemenea evenimentul a fost promovat intens pe FB, la Radio Romania Actualități, Radio Trinitas și TVR. Povestea va continua și în luna mai când vom merge la Goethe Zentrum .
Măriuca Mihăilescu – președinte Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture
www.afostodata.net