Interviu proiect câștigător – Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Constantin Pufan” Vaslui

  1.  Ce v-a inspirat să inițiați acest proiect și să aplicați pentru finanțare?

Din cauza resurselor financiare insuficiente, școlile speciale nu dispun de resurse educaționale moderne care să asigure copiilor cu dizabilități cele mai bune condiții de educație. Nici familiile copiilor cu dizabilități nu pot, de cele mai multe ori, să ofere condiții decente de viată și educație pentru acești copii, majoritatea elevilor noștri provenind din familii dezavantajate socio-economic. Credem că este de datoria școlii să compenseze multele neajunsuri în care trăiesc acești copii și să încerce astfel, prin proiecte cu finanțare extrabugetara, să le asigure cele mai bune șanse de integrare școlară și socială.

2. Care au fost principalele obiective și rezultate ale proiectului implementat?

Centrul Școlar de Educație Incluzivă ,,Constantin Pufan” Vaslui a desfășurat în perioada 24 martie – 24 mai 2023, proiectul „START JOC’’, destinat facilitării integrării școlare și sociale a copiilor cu dizabilități, cu sprijinul finanțării obținute în cadrul programului Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Proiectul s-a adresat unui număr de 20 de copii cu dizabilități, oferindu-le oportunitatea de a se implica în activități ludice și de interacțiune socială. Obiectivele principale ale proiectului au vizat: formarea și dezvoltarea acestor abilități pe o perioadă de o lună, dotarea a patru săli de clasă cu resurse educaționale și jocuri adecvate copiilor cu dizabilități, precum și creșterea calității serviciilor educaționale oferite de școala noastră.

3. Cum ați implicat comunitatea în timpul implementării proiectului?

Pe lângă echipa de implementare a proiectului, am implicat și alte cadre didactice din școală și ne-am bucurat că am reușit să atragem cadre didactice tinere, debutante care au dorit să participe în mod voluntar la activitățile proiectului, motivați de dorința de a învăța ceva nou și interesant într-un cadru informal, neprotocolar. De asemenea, au participat asistenți personali și alți elevi, de la clase care nu făceau parte din grupul țintă, dar au dorit să se implice.

4. Care au fost cele mai mari provocări întâmpinate în timpul implementării proiectului și cum le-ai depășit?

Pentru noi, cea mai mare provocare a fost vremea instabilă și rece de la începutul implementării proiectului. Ne-am propus ca activitățile ludice și de socializare să le organizăm în aer liber, în natură, în parc, dar frigul și ploaia ne-au determinat să le desfășurăm în sala de clasă sau pe hol. Odată cu încălzirea vremii am reușit să mergem în parc, iar jocurile în aer liber au adus multă bucurie tuturor participanților, copii și adulți, deopotrivă.

5. Ce impact a avut proiectul asupra comunității sau grupului țintă?

Proiectul „Start Joc’’ este o continuare a eforturile școlii noastre de modernizare a sălilor de clasă cu resurse educaționale adecvate copiilor cu dizabilități care sa le ofere oportunități de recuperare într-un mediu de învățare nou si stimulativ, prin intermediul jocului. Proiectul a venit și în sprijinul profesorilor care au posibilitatea de a utiliza resurse educaționale moderne în activitățile de ludoterapie și socializare, determinând astfel creșterea calității actului educațional.

6. Ce lecții importante ați învățat din implementarea acestui proiect?

Ne-am întărit convingerea că elevii speciali pot învăța mult mai bine prin joc, în aer liber, în natură. Cu siguranță, după revenirea din vacanță, fiecare zi cu vreme frumoasă ne va oferi motivul să ieșim mai mult la joc și învățare într-un cadru neprotocolar, iar distracția și voia bună vor fi ingredientele principale ale învățării. Mulțumim Start ONG pentru oportunitatea oferită de a ne (re) descoperi pe noi, adulții, și pe elevii noștri, ca ființe care învață jucându-se.

7. Ce sfaturi ați oferi altor beneficiari de finanțare care doresc să implementeze proiecte similare?

Să persevereze și să creadă în capacitatea lor de a schimba ceva, oricât ar fi de puțin, în comunitățile în care trăiesc. Noi reprezentăm o școală specială cu un colectiv mic, beneficiarii proiectelor noastre fiind copii cu dizabilități severe și, prin proiectele noastre de mică amploare, am reușit să facem schimbări benefice, atât la nivelul bazei materiale a școlii, cât și la nivelul percepției copilului special în cadrul familiilor și comunității. Dacă noi putem să facem asta, poate oricine, iar dacă facem cu toții câte puțin, oricât ar părea de ambițios, lumea noastră ar putea deveni un loc minunat.

8. Cum puteți implica și inspira alți oameni să se implice în proiecte sociale și să facă o diferență în comunitatea lor?

Credem că pentru a lucra cu elevii speciali, în general cu persoane vulnerabile, e nevoie de multă implicare și dedicare, dar mai ales de flexibilitate și creativitate.

“If they can’t learn the way we teach, we teach the way they learn.”— Dr. Ole Ivar Lovaas