Această rubrică a fost creată pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine modul de desfășurare al programului. Mai jos regăsiți o serie de întrebări puse de către dvs. pe parcursul celor 5 ani deja încheiați ai programului Start ONG.

1.Cum aplic la programul Start ONG 2024?
În cadrul programului Start ONG înscrierea aplicației corespunzătoare proiectului dvs. se face pe site-ul https://startong.ro/, accesând meniul „Înscriere”.
2.Când se depun proiectele?

Proiectele se depun în data de 1 a fiecărei luni începând cu ora 09:00, indiferent dacă ziua de 1 este zi de weekend sau sărbătoare legală.
3.Unde găsesc formularul de înscriere a aplicației, după ce am accesat site-ul și meniul indicat?
Formularul devine accesibil doar pe data de 1 a fiecărei luni începând cu ora 09:00, indiferent dacă această data este zi de weekend sau sărbătoare legală. Rubricile formularului ce necesită a fi completate sunt incluse în cadrul regulamentului programului, pe care-l puteți accesa și descărca de pe site-ul programului Start ONG la rubrica „Înscriere”.
4.Cine poate să aplice?
Beneficiarii programului în acest moment sunt ONG-urile/Fundațiile, instituțiile publice/de învățământ ce au ca obiect de activitate unul dintre domeniile programului și grupurile informale.
Pentru ONG-uri/Fundații există o limită a veniturilor totale înregistrate în anul precedent aplicării de 50.000 euro la cursul 4,96 ron pentru anul 2023.
Pentru instituțiile publice această restricție nu este valabilă, acestea putând avea oricât venituri pe anul precedent, singura restricție este legată de existența personalității juridice proprii.

Instituțiile publice (unități de învățământ preuniversitar, centre de copii/bătrâni, cantine sociale publice) pot aplica în cadrul programului pentru primul și al doilea prag.
Grupurile informale/de inițiativă pot aplica în cadrul programului la primul prag.
Organizațiile non-guvernamentale si fundațiile pot aplica în cadrul programului pentru al doilea si al treilea prag. În cadrul fiecarui apel de proiecte, organizațiile non-guvernamentale si fundațiile pot primi finanțare pentru un singur proiect. Pe perioada întregului program Start ONG 2024, acestea pot primi finanțare doar pentru un singur proiect, cu excepția apelului special dedicat sărbătorilor de iarna din luna decembrie, când pot aplica la pragul 1.
Organizațiile non-guvernamentale si fundațiile care au implementat proiecte în cadrul Programului Start ONG 2022 și Start ONG 2023 și au primit finantari mai mari de 20.000 euro cumulat în cele două ediții, nu mai pot sa aplice în cadrul programului Start ONG. Acestea vor putea participa în cadrul apelului special destinat proiectelor strategice.
Organizațiile non-guvernamentale și fundațiile care au implementat proiecte în cadrul Programului Start ONG 2022 și Start ONG 2023 și au primit finanțări mai mari de 15.000 euro cumulat în cele două ediții, pot să aplice în cadrul programului Start ONG 2024 doar la pragul 2. Solicitanții pot primi finanțare pentru maximum 1 proiect.
5.Care este suma maximă pe care o pot primi?
Programul este structurat pe 3 niveluri de buget, după cum urmează: proiecte cu un buget până în 1000 euro, proiecte al căror buget este între 1000 si 5000 euro, proiecte cu buget între 5000 si 10000 euro.
6.Care este metoda de evaluare a proiectului înscris de către mine?

La această întrebare este important de menționat că pentru fiecare prag în parte există un număr maxim de proiecte ce pot fi înscrise, după cum urmează:
- Prag 1 : 30 proiecte se pot înscrie lunar în perioada mai – decembrie;
- Prag 2 : 25 proiecte se pot înscrie lunar în perioada mai – octombrie:
- Prag 3 : 40 proiecte se pot înscrie lunar în perioada mai – octombrie.
Echipa Start ONG evaluează proiectele în ordinea înscrierii acestora pe platformă până la epuizarea bugetului alocat lunar acelui prag. În acest sens contează ca formularul de aplicație să fie completat cât mai curând posibil, imediat după deschiderea apelului.
Evaluarea se face după criteriul primul înscris-primul evaluat, aceasta constând în verificarea eligibilității aplicantului și a aplicației depuse.
7.De ce nu mai pot înscrie proiectul?
Proiectul dvs., în ziua lansării apelului corespunzător acelei luni, nu mai poate fi înscris în momentul în care sunt acoperite toate pozițiile acelui prag, altfel spus, s-a atins numărul maxim de aplicații ce poate fi depus pentru fiecare prag, așa cum este transmis în răspunsul la întrebarea anterioară.
8.Câte proiecte pot fi înscrise?
Un aplicant poate înscrie un singur proiect în fiecare lună la oricare prag îi oferă posibilitatea de înscriere programul Start ONG, ținând cont de categoria de aplicant din care face parte.
Fiecare aplicant poate să încarce în aplicație un singur proiect în fiecare luna; încărcarea aceluiași proiect la praguri diferite duce la descalificare.
9.Dacă sunt un ONG/Fundație înființat în anul 2024 pot înscrie un proiect?
Da, imediat după înregistrarea dvs. ca persoană juridică la Judecătoria de competență de pe raza sediului dvs. și după înscrierea entității dvs. în cadrul Registrului de Cult (declarația 164).
10. Dacă organizația mea are și pagină de Faceboook și de Instagram pot să atașez aplicației doar link către pagina de Instagram?
Conform regulamentului este obligatoriu, ca în momentul în care aplicați, să atașați link-ul către pagina de Facebook a organizației dvs. În caz contrar proiectul dvs. este considerat neeligibil. Puteți desigur să atașați și pagina de Instagram pentru a ne oferi o privire de ansamblu asupra activității organizației.
Dacă mai sunt și alte întrebări, acestea pot fi puse echipei Start ONG 2024 fie printr-un mesaj pe pagina de Facebook a programului, fie la nr. de telefon sau adresa de e-mail a programului.
Contact

Pentru mai multe informații legate de programul Start ONG ne poți contacta la:
Adresa de e-mail: startong@actfortomorrow.ro
Numărul de telefon: 0756.51.12.22 (10:00-17:00)
Pagina de Facebook a programului

Pagina de Instagram a programului
