Sunt Adina Vlăduț, medic veterinar din 1997- aprope un sfert de secol, e mult, e puțin; doar ridurile și firele albe de păr îți reamintesc că timpul nu stă pe loc.
De ce am ales să devin medic veterinar?
Era cumva logic să fie așa, dar am avut șansa să am bunici la țară, gospodari, crescători și iubitori de animale. Am crescut având animale de tot felul în jurul meu, am învățat să le iubesc și am suferit când le-am pierdut, cumva a venit firesc și dorința de a încerca să le ajut atunci când sunt în suferință și așa a început totul.
Ce înseamnă activitatea noastră zilnică în clinică și în adăpostul de animale din Coșoba, Giurgiu?
Știm când începe ziua, dar nu știm când se termină. Zilnic la adăpostul unde îngrijim peste 300 de animale fără stăpân și asigurăm hrana pentru aceste animale, tratamentele, vaccinurile, deparazitări, intervenții chirurgicale și tratamente medicale, teste de laborator, comunicarea cu asociațiile partenere, pregătirea animalelor ce sunt adoptate și lista ar putea continua.
Ce înseamnă activitatea noastră în cifre?
Câteva mii de animale au fost sterilizate, au primit tratament medical de specialitate, au fost relocate prin asociațiile partenere din străinătate în țări precum Finlanda și Germania.
În proiectul lansat acum ne focalizăm pe oferirea de servicii de sterilizare (castrare) a câinilor și pisicilor cu și fără stăpân. Sterilizarea este metoda cea mai umană pentru prevenirea înmulțirii nedorite și pentru evitarea abandonului câinilor și pisicilor în special în zonele rurale și nu numai.
Încă de la începutul lunii iulie am demarat campania de sterilizare în cadrul adăpostului situat în Comuna Coșoba județul Giurgiu. Oferim servicii de sterilizare a câinilor și pisicilor proprietarilor din zonele limitrofe (satele Dragomiresti Deal,Dragomiresti Vale,Cosoba,Brezoaile,Joita,Trestieni etc).
Este încurajator că oamenii au reacționat pozitiv la această inițiativă, zilnic avem programate interventii de sterilizare ceea ce este un lucru foarte bun, se stie că sterilizarea/castrarea este încă percepută ca o mutilare de către unii dintre stăpânii de animal. Așa că suntem încrezători că în perioada următoare va crește numărul de animale sterilizate. Este o muncă de echipă în care nu se dau medalii sau premii succesul se masoară în numărul de vieți schimbate și animale cărora li se oferă șansa la viață!
Multumesc tuturor celor implicați, colegilor medici, asociațiilor și sponsorilor cu care am făcut și facem echipă bună în continuare!