Interviu Nicoleta Pinghireac – Am creat proiecte în care matematica a devenit mediatorul unor relații de prietenie și respect reciproc între elevi

Comunitatea din care fac parte și nevoile sale sunt motivația mea. Acestea mă determină să mă implic în tot ceea ce ține de crearea unor proiecte ce duc la o mai bună conexiune între oameni. Proiectele pe care le-am realizat atât în cadrul asociației, cât și înainte de înființarea acesteia au avut ca scop trezirea și întreținerea sentimentului de aparteneță la o comunitate cu care oricine să se poată identifica (ex. Ziua Familiei, Ziua Bărbatului, Târgul de Crăciun, școli de vară și proiecte educaționale pentru elevii Școlii Gimnaziale „Geo Bogza” sunt câteva din proiectele pe care le-am inițiat și coordonat de-a lungul anilor).

Zona din care provin este o fostă zonă minieră, care s-a depopulat într-un ritm rapid, condițiile socio-economice fiind sub media națională. Toate proiectele realizate de reprezentanții societății civile din Bălan, în colaborare cu instituțiile locale duc, pas cu pas, la formarea unei comunități unite. Societatea civilă locală are un scop comun: crearea de oportunități de dezvoltare personală, pentru tinerii și copiii din localitate și de dezvoltare instituțională pentru ONG-urile și instituțiile locale. Scopurile comune duc la acțiuni complementare, fapt ce ne face să fim optimiști și să credem că proiectele noastre, mai mici sau mai mari, vor aduce un plus valoare comunității din care facem parte.

În urma discuțiilor avute în diferite grupuri de inițiativă am identificat o serie de oportunități pentru copii și tinerii din această zonă, pe care le puteam accesa doar dacă ne uneam forțele într-o organizație. Așa a luat naștere asociația Focus for Partnership, în cadrul căreia sunt doar unul dintre oamenii ce pun umărul la realizarea schimbării, fie ea și cu pași mici.

Suntem un mic grup de inițiativă, căruia i se adaugă cu fiecare nou proiect colaboratori din diferite domenii. O bază importantă a resurselor umane de care dispunem este grupul cadrelor didactice ale Școlii Gimnaziale „Geo Bogza”, care se implică activ în activitățile și proiectele noastre, fie în calitate de colaboratori fie în calitate de voluntari.

Copiii și tinerii sunt sursa noastră de energie, consilierea, susținerea și dezvoltarea lor personală este scopul nostru.

„Clubul de Mate RADICAL” este unul din pașii mici pe care încercăm să îi facem pentru a acorda șanșe egale unui grup de elevi aflați în situații de risc. Venim în întâmpinarea nevoii acestor elevi de a se pregăti pentru o etapă importantă în viața lor: Evaluarea Națională. Știm cu toții cât de importantă este încrederea în sine și știm că nu putem reuși dacă nu avem încredere în forțele proprii. Elevii au nevoie în primul rând de validare personală, iar noi cu acest proiect ne propunem nu doar să inițiem o relație de prietenie între ei și matematică, ci și să clădim viitori adolescenți ce vor avea curajul să spună oricând: Știu că pot, chiar dacă va fi greu!

Orele de matematică și științe pe care le parcurg elevii în cadrul proiectului Clubul de Mate RADICAL sunt în cea mai mare parte ore interactive. În cadrul lor matematica devine un motiv și un mijloc de interacțiune între elevii din grupul țintă și voluntarii asociației (elevi ai Școlii Gimnaziale „Geo Bogza” și ai Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan). Această interrelaționare are ca rezultat și o mai bună integrare a beneficiarilor direcți în comunitatea școlară din care fac parte. Astfel, prin acest proiect, matematica a devenit mediatorul unor relații de prietenie și respect reciproc între elevi