Interviu Andreea Teodorescu – am creat o lume în care jocurile sunt pentru toți, în care tinerii și seniorii se ajută reciproc, iar excluziunea nu își mai are locul.

La începutul anului 2019, magia mi-a bătut la ușă însă nu știam unde să o poziționez în universul înconjurător. M-am încăpățânat să nu îi ofer prea multă atenție până într-o zi în care am renunțat și mi-am dat seama că timpul petrecut cu seniorii, cu cei aflați la cea de-a doua tinerețe, reprezenta însăși definiția conceptului de magie. În ochii mei, seniorii erau și sunt cei magici. Așa a luat naștere Asociația „Magic Seniors” : din dorința de a promova conceptul de senior activ în România; de a elabora un sistem prin care tinerii și seniori să învețe unii de la alții și să construiască împreună.

Ce anume m-a motivat să creez o lume pentru seniori? Faptul că, datorită lor, datorită părinților, bunicilor, profesorilor, suntem ceea ce suntem astăzi; sunt ceea ce sunt astăzi. Societatea a crescut și crește în continuare datorită celor trecuți prin viață, celor care o dată cu vârsta pensionării nu se mai simt utili și pe care, fără să  ne propunem, îi excludem din cotidian o dată cu vârsta pensionării. Astfel, am creat o lume în care jocurile sunt pentru toți, în care experiențele de viață ale fiecăruia sunt valoroase, în care tinerii și seniorii se ajută reciproc, în care excluziunea nu își mai are locul.

Cum am ajuns în lumea „Magic Seniors”? De una singură, motivată de oameni, de situații, de exepriențe mai puțin plăcute cu diferite instituții, și mereu împinsă de la spate de o dorință de a schimba mentalități în ceea ce privește îmbătrânirea în România. Iar dorința a început să se materializeze mai repede decât m-aș fi așteptat….

În mai puțin de 4 luni de la apariția oficială a Asociației, am dat startul proiectului „Jocul de Scrabble prinde Viață”, un proiect intergenerațional, în parteneriat cu Federația Română de Scrabble ce are ca scop îmbunătățirea calității vieții seniorilor beneficiari de servicii sociale din București prin implementarea unui program de Scrabble intergenerațional menit a combate inclusiv discriminarea și marginalizarea oamenilor în vârstă. Prin jocul de Scrabble, 60 de seniori și 10 tineri se vor juca, vor socializa, vor învăța unii de la alții și se vor bucura de o activitate comună. Proiectul se află în implementare de la începutul lunii Octombrie, jocul de Scrabble familiarizându-se deja cu beneficiarii din 3 cluburi de seniori și urmând să ajungă în toate cele 6 sectoare din București. Datorită jocului de Scrabble suntem mai aproape unii de alții, învățăm unii de la alții și ne creionăm planuri de viitor integeneraționale.

„Magic Seniors” este o lume fizică dar și virtuală. Magia a luat naștere și în online – www.magicseniors.ro; pe Facebook – Magic Seniors și pe Instagram – magic.seniors. Suntem printre seniori, printre tineri, la evenimente, în parteneriate, colorând mereu idei.

Numele meu este Andreea Teodorescu, absolventă de Filosofie și de Management. Vin din două lumi aparent opuse dar pe care am reușit să le pun laolaltă. Am început să îmi petrec timp cu seniorii încă din 2016 implicată fiind în  proiectele de cercetare AAL (Ambient Assisted Living) ale Universității din București. S-ar putea spune, oficial, că sunt președinta Asociației „Magic Seniors” însă, de fapt, cred că sunt doar cea care presară praf magic peste o lume nouă. Sunt prin București, joc Scrabble, povestesc alături de seniori, mai stau câteodată pe Facebook sau pe Blog. Trăiesc printre…seniorii magici.