- Ce v-a motivat să inițiați proiectul “AQUA GYM START” și cum a răspuns acesta nevoilor persoanelor cu dizabilități?
Motivația pentru proiectul Aqua Gym Start s-a regăsit chiar în interacțiunea noastră cu beneficiarii proiectului. Desfășurând diverse activități împreună cu ei și încercând să le fim alături, vedeam de fiecare dată, dorința de a socializa și de a practica sport adaptat condiției fizice. În ciuda tuturor dificultăților pe care le întâmpină în viața de zi cu zi, beneficiarii noștri sunt foarte receptivi când vine vorba de participarea la activități sportive și sunt conștienți că sportul le aduce multe beneficii. Toată motivația noastră vine și din impactul pozitiv pe care l-au avut proiectele trecute. Aici amintim Infinit Race 2022, cursa de alergare pentru persoane cu dizabilități, și Pilates pentru toți – proiect dedicate persoanelor cu dizabilități.
Beneficiarii proiectului nostru au nevoie de activități adaptate condiției lor fizice, de un mediu incluziv, de o viață activă prin sport și de tratament egal. Proiectul nostru, prin ședințele de aqua gym, a răspuns nevoilor lor și s-a bucurat de un impact pozitiv, atât în rândul participanților, cât și în rândul comunității.
- Puteți împărtăși câteva exemple concrete de moduri în care proiectul a promovat incluziunea socială și dezvoltarea încrederii de sine a participanților?
Exemple concrete sunt în toată activitatea noastră de comunicare, dar și în discuțiile cu toți participanții despre fiecare activitate din proiect, timp în care am oferit echipament corespunzător și transport pentru toți participanții. Tocmai pentru ca aceștia să nu se simtă excluși din motive financiare. De asemenea, am oferit suport de fiecare dată când participanții au avut nevoie, fie în bazinul de înot, fie în afara lui.
- Cum au fost selectate sporturile adaptate și activitățile desfășurate în cadrul proiectului și cum ați observat că acestea au avut un impact pozitiv asupra stării fizice și a stării de bine a participanților?
Ședințele de Aqua Gym au fost selectate ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu instructorii acreditați de pilates, yoga și înot. De asemenea, am apelat la studiile de specialitate care se regăsesc în spațiul online pentru a ne documenta despre beneficiile acestui sport pentru persoanele cu dizabilități și cu nevoi speciale.
- Care au fost principalele provocări pe care le-ați întâmpinat în implementarea proiectului și cum ați reușit să le depășiți?
Principalele provocări pe care le-am întâmpinat:
- Teama, frica și atacurile de panică pe care le-au avut beneficiarii noștri. Toate acestea erau generate și din cauza faptului ca nu știu să înoate și bazinul de înot a fost un mediu cu totul nou pentru ei;
- Reticența persoanelor care deja aveau abonament la bazin față de grupul nostru de participanți;
- Având în vedere că bazinul de înot se află la ieșirea din oraș, pentru asociația noastră a fost destul de dificil să asigurăm transportul tuturor participanților la ședințele de aqua gym în fiecare săptămână;
- De asemenea, o provocare a fost să asigurarea participării unui număr de 12 persoane în fiecare săptămână, având în vedere că regulile și accesul la bazinul de înot s-au modificat pe parcursul proiectului nostru, prețurile crescând destul de mult.
Am reușit să depășim aceste provocări cu succes prin metode simple la care apelăm de fiecare dată: comunicarea între oameni, reputația de încredere de care se bucură organizația, planificare și pregătirea împreună cu voluntarii pentru fiecare interacțiune pe care am avut-o cu beneficiarii, un număr mare de oameni care ne ajută și ne sprijină voluntar și fără a fi nevoiți să plătim sume exagerate pentru anumite servicii.
- Cum ați măsurat impactul proiectului în ceea ce privește dezvoltarea fizică și mentală a participanților? Ați observat schimbări semnificative în abilitățile și atitudinile lor?
Impactul a fost măsurat cu ajutorul chestionarelor, a discuțiilor libere, dar și printr-un focus grup. În urma analizei acestor măsurători, am ajuns la concluzia că 80 % dintre participanții noștri s-au simțit mult mai bine fizic și mental după fiecare ședință de aqua gym și după excursia la care au participat.
Ceea ce am observat este că beneficiarii noștri erau mult mai atenți la regulile pe care trebuie să le respecte în bazinul de înot, mult mai relaxați de la o ședință la alta, mult mai comunicativi cu cei care nu făceau parte din proiect și se aflau în bazinul de înot.
- Cum ați facilitat accesul persoanelor cu dizabilități la activități de viață activă și cum ați abordat barierele de accesibilitate?
Accesul a fost asigurat printr-un plan gândit de către echipa asociației noastre. Mai exact: bazinul de înot a fost ales încât să existe accesibilitate la dușuri, la spațiile sanitare, în bazinul de înot. De asemenea, am apelat la serviciile asociației Servim Comunitatea pentru a avea transport adaptat persoanelor cu dizabilități.
- Ce povestiri sau feedback ați primit de la participanți cu privire la modul în care proiectul a influențat viețile lor și a îmbunătățit experiențele lor în ceea ce privește activitățile sportive?
Atât Filip, cât și Adela, doi dintre participanții noștri în cadrul proiectului, ne-au împărtășit că și-au depășit frica de apă și s-au bucurat extrem de mult să facă ceva ce nu au mai făcut niciodată. Beneficiarii noștri ne-au mărturisit că viețile lor s-au îmbunătățit odată cu acest proiect și au devenit mai curajoși și mai încrezători în forțele lor proprii. Marius, ne-a spus că este o eliberare pentru el să fie în bazinul de înot și se simte ușor ca un bebeluș.
- Care sunt cele mai memorabile sau emoționante momente pe care le-ați experimentat în timpul implementării proiectului și care au arătat că acesta are un impact real?
Au fost multe momente emoționante, dar cele mai emoționante și memorabile sunt cele în care persoane din comunitatea noastră ne-au felicitat și ne-au încurajat pentru toată munca pe care am depus-o cu acest proiect. Acest gest a fost și mai frumos și mai emoționant deoarece aceste persoane nu ne cunoșteau și ne-au recunoscut după logo-ul și numele asociației și au ținut să vină să ne felicite la câteva evenimente la care am luat parte.
Un alt moment plin de emoție a fost atunci când Adela și-a dorit să intre în bazin singură fără sprijin din partea voluntarilor și a renunțat la a mai ține pe cineva de mână în bazinul de înot.
Un alt moment plin de emoție pentru noi toți a fost cel în care am ajutat ca unul dintre participanți să depășească un atac de panică și împreună cu beneficiarii și cu voluntarii, cu solidaritate, răbdare și comunicare, am reușit să trecem peste acel moment.
Mărturia Andei, participanta noastră cu autism, că ne iubește enorm este o dovadă emoționantă că ceea ce facem contribuie la bunăstarea și la creșterii încrederii beneficiarilor noștri.