Interviu Pușa Câmpan – când am devenit mamă, am realizat că vreau să las copiilor mei o lume mai bună și mai frumoasă

Sunt Puşa Câmpan, membru al Asociaţiei de Tineret, Turism și Ecologie Cutezătorii Munților din Satu Mare, manager de proiect, specialist prevenire, dar mai ales mamă a trei băieţi extraordinari.

A deveni mamă a reprezentat şi pentru mine, ca pentru multe alte femei, o provocare eternă şi a reprezentat punct de cotitură al existenţei mele, fiindcă am realizat, mai mult ca oricând, că schimbarea începe cu mine, cu propria persoană. De fiecare dintre noi depinde să fim schimbarea pe care ne-o dorim în lume. Şi astfel am realizat că vreau să las copiilor mei o lume mai bună, mai frumoasă, că doresc să le ofer copiilor experinţe noi, diferite de cele pe care traiul urban le presupune. Şi astfel am devenit parte dintr-o Asociaţie care îşi doreşte implicarea tinerilor în activităţi de ecoturism şi ecologie, care promovează mişcarea în natură şi un stil de viaţă sănătos. A trecut deja un an şi jumătate de la înfiinţare şi am provocat comunitatea sătmăreană la experineţe noi: drumeţii estivale şi invernale; concursuri de ecoturism: Trofeul Cutezătorii Munţilor – 2 ediţii, Lira Cutezătorii Munţilor; Bucurie în mişcare  – organizator local a 2 ediţii; Mers sportiv în oraşul tău – 10 evenimente, activităţi de ecologizare: curăţirea zonelor de deşeuri, dar şi plantare de copaci: Pui de om şi pui de pom, lansări de carte. Ne dorim să fim forţă călăuzitoare şi cum altfel am putea fi, decât prin puterea exemplului, atât pentru copii noştri, cât şi pentru tinerii şi copiii din medii defavorizate.

Dacă tinereţea o definim ca fiind o stare de spirit, suntem toţi tineri, însetaţi de noi provocări, care au ales să construiască ei înşişi oportunităţile pe care şi le doresc în comunitate, care au realizat că atunci când te dăruieşti pe tine insuţi, primeşti cele mai însemnate daruri: bucuria de a aţâţa curiozitatea unor minţi tinere; dorinţa de autodepăşire a propriei condiţii, mai ales când soarta a fost potrivnică; strălucirea din ochi atunci când imposibilul devine posibil.

Şi tot aşa s-a născut şi ideea proiectului ,,Tabără de ecologizare și dezvoltare personală” finanțat de Kaufland România prin programul Start ONG, organizată de ATTE Cutezătorii Munților la Luna Șes, în perioada 1-4 august 2019-  Tabăra a reunit 22 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, copii din 3 centre de plasament și case de tip familial, dar și copii ce trăiesc în propriile familii și beneficiază de serviciile sociale oferite de Centrul de zi Sfânta Tatiana din Satu Mare. La Luna Șes, în mijlocul naturii, Cutezătorii Munților i-a invitat pe acești copii să încerce noi experiențe, de la dormitul la cort, până la participarea la o acțiune de ecologizare în zona Tinovului Trestia ori la drumeție montană pe Vârful Pietroasa, cel mai înalt vârf din județul Satu Mare şi escaladă pe stâncă cu sprijinul Serviciului Judeţean Salvamont Satu Mare. Atmosefra s-a dorit una a experimentării, dar și a învățării aprofundate, un program care îmbină mișcarea în natură cu autocunoașterea și dezvoltarea unor abilități personale legate de munca în echipă și autovalorizare. Pe tot parcursul taberei copiii au avut activități coordonate de specialiști: psihologi, psihoterapeuți, specialiști în educație, voluntari ai Asociației Cutezătorii Munților, în total peste 20 de persoane care au implicate activ în coordonarea, desfășurarea activităților, gătit la foc ori în supravegherea copiilor.