Întrebări frecvente – desfășurare program Start ONG

Această rubrică a fost creată pentru a vă ajuta a înțelege mai bine modul de desfășurare al programului. Mai jos regăsiți o serie de întrebări puse de către dvs. pe parcursul celor 2 ani deja încheiați a programului Start ONG.

Desfășurare program Start ONG:

 1. Cum aplic la programul Start ONG 2021?

În cadrul programului Start ONG înscrierea aplicației corespunzătoare proiectului dvs. se face pe site-ul https://startong.ro/ , accesând meniul „Înscriere”.

 • Când se depun proiectele?

Proiectele se depun în 1 a fiecărei luni începând cu ora 09:00, indiferent dacă ziua de 1 este zi de weekend sau sărbătoare legală.

 • Unde găsesc formularul de înscriere a aplicației, după ce am accesat site-ul și meniul indicat?

Formularul devine accesibil doar pe data de 1 a fiecărei luni începând cu ora 09:00, indiferent dacă această data este zi de weekend sau sărbătoare legală. Rubricile formularul ce necesită a fi completate sunt incluse în cadrul regulamentului programului, pe care-l puteți accesa și descărca de pe site-ul programului Start ONG la rubrica „Înscriere”.

 • Cine poate să aplice?

Beneficiarii programului în acest moment sunt ONG-urile/Fundațiile, instituțiile publice ce au ca obiect de activitate unul dintre domeniile programului și grupurile informale.

Pentru ONG-uri/Fundații există o limită a veniturilor totale înregistrate în anul precedent aplicării de 50.000 euro la cursul 4,88 ron pentru anul 2021.

Pentru instituțiile publice această restricție nu este valabilă, acestea putând avea oricât venituri pe anul precedent, singura restricție este legată de existența personalității juridice proprii.

 • Care este suma maximă pe care o pot primi?

Programul este structurat pe 3 niveluri de buget, după cum urmează: proiecte cu un buget până în 1000 euro, proiecte al căror buget este între 1000 si 5000 euro, proiecte cu buget între 5000 si 10000 euro.

Fiecare categorie de beneficiari s-a alocat posibilitatea înscrierii acestora doar la anumite praguri, după cum urmează:

 • Prag 1 : Buget < 1000 euro – pot aplica toate categoriile de aplicanți enumerați la întrebarea cu numărul 4;
 • Prag 2 : Buget 1000-5000 euro – pot aplica doar ONG-urile/Fundațiile și instituțiile de profil ce corespunde domeniilor programului;
 • Prag 3 : Buget 5000-10000 euro – pot aplica doar ONG-urile/Fundațiile.
 • Care este metoda de evaluare a proiectului înscris de către mine?

La această întrebare este important de menționat că pentru fiecare prag în parte există un număr maxim de proiecte ce pot fi înscrise, după cum urmează:

 • Prag 1 : 20 proiecte se pot înscrie lunar în perioada martie – decembrie;
 • Prag 2 : 20 proiecte se pot înscrie lunar în perioada martie – octombrie:
 • Prag 3 : 15 proiecte se pot înscrie lunar în perioada martie – octombrie.

Echipa Start ONG evaluează proiectele în ordinea înscrierii acestora pe platformă până la epuizarea bugetului alocat lunar acelui prag. În acest sens contează ca formularul de aplicație să fie completat cât mai curând posibil, imediat după deschiderea apelului.

Evaluarea se face după criteriul primul înscris-primul evaluat, aceasta constând în verificarea eligibilității aplicantului și a aplicației depuse.

 • De ce nu mai pot înscrie proiectul?

Proiectul dvs. în ziua lansării apelului corespunzător acelei luni nu mai poate fi înscris în momentul în care sunt acoperite toate pozițiile acelui prag, altfel spus, s-a atins numărul maxim de aplicații ce poate fi depus pentru fiecare prag, așa cum este transmis în răspunsul la întrebarea nr. 6.

 • Câte proiecte pot fi înscrise?

Un aplicant poate înscrie un singur proiect în fiecare lună la oricare prag îi oferă posibilitatea de înscriere programul Start ONG, ținând cont de categoria de aplicant din care face parte.

(Vezi întrebarea nr. 5)

 • Dacă sunt un ONG/Fundație înființat în anul 2021 pot înscrie un proiect?

Da, imediat dupa înregistrarea dvs. ca persoană juridică la Judecătoria de competență de pe raza sediului dvs. și după înscrierea entității dvs. în cadrul Registrului de Cult (declarația 164 – vezi rubrica documente obligatorii întrebarea nr. 4).

În februarie asociația Act for Tomorrow a stat la dispoziția dvs. cu răspunsul la întrebările pe care le-ați avut în acel moment. Vă lăsăm link-ul pentru a accesa înregistrarea  aici .

Dacă mai sunt și alte întrebări, acestea pot fi puse echipei Start ONG 2021 fie printr-un mesaj pe pagina de Facebook a programului, fie la nr. de telefon sau adresa de mail a programului.

Contact

Pentru mai multe informații legate de programul Start ONG ne poți contacta la:

Adresa de mail: startong@actfortomorrow.ro

Numărul de telefon: 0756.51.12.22 (10:00-17:00)

Pagina de Facebook a programului: https://www.facebook.com/startongromania/