Alecsandriști pentru o școală digitală – Liceul Teoretic Vasile Alecsandri Iași

Din cauza pandemiei, o mare parte a învățământului a trecut în online, iar un număr extrem de mare de elevi nu au avut mijloace tehnice pentru a participa la procesul educațional. În acest context a apărut necesitatea ca fiecare elev să beneficieze de mijloace digitale, fiecare profesor să fie instruit astfel încât să realizeze lecții online de calitate, fiecare spațiu de învățământ din școală să fie dotat cu laptopuri și camere pentru ca profesorii să poată preda elevilor care învață acasă.

Așa s-a născut proiectul „Alecsandriști pentru o școală digitală”, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow, prin care Liceul Teoretic Vasile Alecsandri și-a propus îmbunătățirea infrastructurii școlare, precum și dezvoltarea unor noi oportunități de învățare pentru elevi și de formare a profesorilor, în vederea abordării lecțiilor în sistem on-line.

Deși acest liceu este situat în centrul Municipiului Iași, nu are suficiente echipamente pentru desfășurarea activităților de învățare on-line, existând nevoie urgentă de dotare a spațiilor de învățământ din Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” cu laptopuri și camere performante, cu ajutorul cărora fiecare elev să beneficieze de actul educațional la standarde înalte.

Astfel, 960 de elevi au învățat să utilizeze platforme de e-learning și să își dezvolte competențele digitale, 90 de elevi care nu aveau posibilitatea de a-și procura tablete, au primit aceste dispozitive, iar de 20 cadre didactice au învățat să utilizeze platformele de e-learning și au devenit persoane resursă pentru ceilalți colegi din școală. Totodată, 3 spații din școală au fost dotate cu laptopuri, tablete grafice și camere web performante. Mai mult decât atât, tot în cadrul acestui proiect a fost dezvoltată o bibliotecă virtuală care conține Resurse Educationale Deschise, necesare desfășurării de activități de e-learning, care vor putea fi accesate și de profesori sau elevi din alte școli.