Interviu Patricia Fechet – consider că e datoria fiecărui om cu bune intenții să se implice pentru îndreptarea lucrurilor în țara noastră

Îmi doresc o Românie în care societatea e clădită pe cunoaștere și gândire critică și în care progresul social și tradițiile coexistă în mod armonios, astfel încât să ofere o viață demnă cetățenilor săi și să permită dezvoltarea și transmiterea mai departe a potențialului nostru autentic.

În contextul în care realitatea zilelor noastre tinde să devină mai degrabă distopică, consider că e de datoria și responsabilitatea fiecărui om cu bun simț și cu bune intenții să se implice într-un fel sau altul pentru îndreptarea lucrurilor în țara noastră.

Aceasta a fost motivația mea încă de pe vremea când eram elevă. Cu toate că am înțeles mult mai târziu ce înseamnă societatea civilă, intrarea mea în acest spațiu a venit în mod firesc; chiar am simțit acest lucru ca fiind o necesitate.

Am început activitatea mea în Asociația Secular-Umanistă din România în calitate de voluntar în urmă cu aproximativ 6 ani, când lucram și locuiam în București. M-a atras faptul că o mână de oameni reușeau, cu multă râvnă și dedicare, și sacrificând din timpul lor liber, să organizeze proiecte mai mici sau mai mari care să ofere publicului larg ocazia de a înțelege și dezbate pe marginea a diverse teme din știință. Teme științifice de actualitate, care păreau de neînțeles pentru cei neinițiați în domeniile științifice, dar a căror înțelegere era, și este, esențială pentru traiul mai bun al fiecăruia dintre noi.

Practic, ASUR mi-a oferit ocazia să observ cum se organizează diverse proiecte de popularizare a științei și gândirii critice – conferințe, dezbateri, ateliere, iar ulterior mi-am dorit să implementez astfel de inițiative și în orașul meu natal, Piatra Neamț. Astfel am ajuns să inițiez proiectul „Școala curioșilor” în urmă cu 4 ani.

Acest proiect este o școală de vară de științe, gratuită, care se adresează elevilor de gimnaziu din Piatra Neamț. Evenimentul a fost gândit pentru a oferi copiilor posibilitatea să descopere elemente fascinante ale științei direct de la oameni pasionați de știință din rândul studenților, cercetătorilor și specialiștilor.

Totodată, ne-am dorit să îi aducem pe aceștia din urmă în prim-planul copiilor (chiar dacă doar pentru câteva zile) și să îi oferim ca modele de succes care să-i inspire în alegerea carierei viitoare, sau pur și simplu să le insufle valori precum respectul față de educație și față de cunoașterea științifică și bazată pe dovezi.

Cea de-a patra ediție a Școlii curioșilor, care s-a defășurat vara aceasta, a adus împreună 69 de elevi de gimnaziu, 21 de liceeni voluntari din Piatra Neamț și 10 oameni pasionați de știință care au avut rolurile de educatori – voluntari și ei la rândul lor.

Activitățile s-au desfășurat timp de 6 zile și au constat în cursuri și prezentări interactive, experimente, ateliere științifice, vizionarea unui film documentar, observații la microscop și observații ale cerului prin telescop. Domeniile activităților au fost: Biologie, Fizică, Chimie, Paleoantropologie, Geografie, Bioarheologie și Astronomie.

Câteva dintre temele activităților au fost: Diferența dintre virusuri și bacterii și rezistența la antibiotice; Observații de vegetale și insecte la microscop și atelier de disecție rinichi de porc; Cum se produce și cum NU se produce curent electric; Despre evoluția speciei umane și viața oamenilor timpurii; Despre încălzirea globală, creșterea nivelului mării și cum anume studiază cercetătorii aceste fenomene folosindu-se de date satelitare; Despre cum putem afla informații despre viața oamenilor din trecut prin studiul materialelor biologice și osemintelor găsite în siturile arheologice; Observații ale Soarelui prin telescop.

În rolurile de educatori au fost implicați studenți și cercetători de la facultăți de știință din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași și Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, precum și specialiști din diverse domenii științifice. Aceștia sunt nu doar oameni pasionați de știință, dar și cu dăruirea de a contribui prin cunoștințele lor la formarea unei generații viitoare avide de cunoaștere.

Ediția a IV-a a fost organizată în parteneriat cu Palatul copiilor din Piatra Neamț, Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” Neamț, Proiectul Descendenței și Astroclubul Pegas.